Nieuwsberichten

Niemand Alleen

Dordrecht kent steeds meer bewoners die niemand meer hebben. Geen familie of vrienden in de buurt, geen natuurlijk netwerk. Dit overkomt met name kwetsbare ouderen. Zij maken zich zorgen: Wat als mij iets overkomt? Wie ziet het als de gordijnen niet meer opengaan? Wie helpt mij?
Lees meer

Je leest weleens in de krant dat het dagen heeft geduurd voordat iemand gevonden werd. Een schrikbeeld voor ouderen, maar ook voor buurtgenoten: Had ik het maar geweten. Ik had best willen helpen. Ik wist niet dat ze zo alleen was. Maar praten over eenzaamheid is lastig. En hulp vragen nog lastiger. Dus zijn er steeds meer mensen die alleen komen te staan.

Met het gezamenlijke project ‘Niemand alleen’ willen stichting Samen Dordt en Buurtwerk Dordrecht dat proces proberen te doorbreken. Wij denken dat er in elke buurt genoeg betrokken buurtbewoners zijn die willen bijspringen als er hulp nodig is. Maar hoe vind je die ‘goede buren’? Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Sinds de man van mevrouw Janssen overleden is, staat ze er alleen voor. Haar kinderen bellen wel regelmatig, maar Joost woont in Zwitserland en Marieke is juist vorig jaar met haar gezin naar Drenthe verhuisd. Toen ze begon te tobben met haar knie, hebben de kinderen geregeld dat ze naar een gelijkvloers appartement kon verhuizen in een mooie buurt. Mevrouw Janssen wil niet ondankbaar zijn, maar ze mist haar oude stek. Hier kent ze niemand. Toen ze pas hulp nodig had om een zware kast te verplaatsen, heeft ze maar de Hulplijn gebeld. Ze had een flyer gezien bij de huisarts. Toen de mevrouw aan de telefoon vroeg of ze niemand had om te helpen, begon ze zomaar te huilen. Ze schaamt zich nog als ze eraan terug denkt. Ze is toch zeker niet zielig?

 

Professionals binnen het sociaal domein (buurtwerkers, huisartsen, wijkverpleegkundigen) komen regelmatig mensen tegen die geen natuurlijk netwerk hebben. Zij kunnen signaleren, maar niet oplossen. En via de Hulplijn een vrijwilliger sturen is fijn voor een eenmalige klus of af en toe een bakkie koffie, maar lost het probleem van alleen zijn niet op. Daarom willen we proberen om voor mensen als mevrouw Janssen drie buurtgenoten te vinden, die samen een netwerkje willen vormen, waar ze in geval van nood op terug kan vallen. En om die mensen te vinden hopen we een beroep te mogen doen op het brede netwerk van organisaties als de uwe. Op verenigingen, buurthuizen, scholen, vrijwilligersorganisaties en geloofsgemeenschappen in de wijk.

 

De Hulplijn regelde niet alleen een vrijwilliger, maar zorgde ook dat er een sociaal makelaar van Buurtwerk langs kwam, Emilia. Die vroeg of ze mee wilde doen met ‘niemand alleen’ en nu zijn er drie buren die haar af en toe helpen. De eerste keer kennismaken was wel spannend, gelukkig was Emilia daarbij. Zelf had ze voor lekkere koeken gezorgd. Een van de buren, Yasmin, bleek zelfs bij haar op de galerij te wonen! Die neemt nu dagelijks de post mee naar boven en checkt dan gelijk even of de gordijnen open zijn. Als ze hulp bij een klusje nodig heeft mag ze Jan bellen. En Petra staat bovenaan het lijstje van de personenalarmering. Als ze valt hoeft ze maar op de knop te drukken en Petra wordt gebeld. Dat geeft een veilig gevoel. Toen ze pas ziek was kwam de buurvrouw van Jan langs met soep. Zo leert ze steeds meer mensen kennen. Zelf kan ze gelukkig ook wat doen. Als Yasmin met vakantie is, geeft ze de planten water. En af ten toe past ze een uurtje op de kleine van Petra. Zo gezellig. Ze had nooit gedacht dat ze zich zo thuis zou gaan voelen in haar nieuwe buurt.


Hoe werkt het?
Buurtwerk meldt een bewoner aan voor ‘niemand alleen’. Wij kijken welke organisaties binnen dezelfde wijk actief zijn en sturen hun een korte (geanonimiseerde) omschrijving van de situatie en het postcodegebied waarin we ‘goede buren’ zoeken. De organisatie checkt of er binnen hun netwerk mensen zijn met dezelfde postcode en stuurt hen per mail een oproepje om zich te melden als ‘goede buur’. Mensen kunnen zich vervolgens zelf aanmelden via onze website. Uit de aanmeldingen selecteren we de drie ‘goede buren’ die het dichtstbij wonen. Met hen nemen we persoonlijk contact op om verdere afspraken te maken. Ook goede buren staan er niet alleen voor. Zij kunnen altijd terugvallen op de Hulplijn, Samen Dordt of Buurtwerk voor extra hulp en ondersteuning.

Het is de bedoeling dit jaar te starten als pilot met 5 tot 10 adressen verdeeld over drie wijken: Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders. We willen onderzoeken of het mogelijk is op deze manier het natuurlijke netwerk van mensen te ondervangen en lessen trekken voor de toekomst. In februari volgt een evaluatie en kijken we hoe we verder gaan. Hierin zullen we ook de ervaringen van de deelnemende organisatie betrekken.

Meedoen?
Wilt u als kerk meedoen in de pilot ‘Niemand alleen’? U kunt u aanmelden bij Eelko Kooistra, coördinator Buurtinitiatieven van Samen Dordt, via 06-12904386 of niemandalleen@samendordt.nl.

Samen kunnen we zorgen dat niemand er alleen voor staat!
Mogen we op u rekenen?

 

Met hartelijke groet,

 

 

Elly van Wenum-Kroon,
Directeur-Bestuurder Stichting Samen Dordt


Deel deze pagina:

Meer nieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *