roos logo samen dordt

Voor de bloei van de stad!

Nieuwsberichten

Niemand alleen

Samen Dordt start pilot rond eenzaamheid

Dordrecht kent steeds meer bewoners die niemand meer hebben. Geen familie of vrienden in de buurt, geen natuurlijk netwerk. Dit overkomt met name kwetsbare ouderen. Met het gezamenlijke project ‘Niemand alleen’ willen stichting Samen Dordt en Buurtwerk Dordrecht zorgen voor een netwerkje van goede buren rondom mensen die alleen staan.
Lees meer

Veel mensen die alleen staan en geen netwerk om zich heen hebben maken zich zorgen: wat als mij iets overkomt? Wie ziet het als de gordijnen niet meer opengaan? Wie helpt mij?
Je leest weleens in de krant dat het dagen heeft geduurd voordat iemand gevonden werd. Een schrikbeeld voor ouderen, maar ook voor buurtgenoten: had ik het maar geweten. Ik had best willen helpen. Ik wist niet dat ze zo alleen was. Maar praten over eenzaamheid is lastig. En hulp vragen nog lastiger. 

Met de pilot ‘Niemand alleen’ willen we dit proces proberen te doorbreken. Wij denken dat er in elke buurt genoeg betrokken buurtbewoners zijn die willen bijspringen als er hulp nodig is. Samen kunnen zij een netwerkje vormen waar de alleenstaande buur in geval van nood op terug kan vallen. Voor de buren voelt dit misschien als een kleine moeite, maar voor wie er alleen voor staat is het een enorme geruststelling.

Hoe vinden we ‘goede buren’?
Om goede buren te vinden doen we een beroep op het brede netwerk van deelnemende (vrijwilligers)organisaties, verenigingen, buurthuizen en geloofsgemeenschappen in de wijk. Via Buurtwerk wordt een bewoner aangemeld voor ‘niemand alleen’.
Wij kijken welke organisaties binnen dezelfde wijk actief zijn en sturen hun een korte (geanonimiseerde) omschrijving van de situatie en het postcodegebied waarin we ‘goede buren’ zoeken. De organisatie checkt of er binnen hun netwerk mensen zijn met dezelfde postcode en stuurt hen per mail een oproepje om zich te melden als ‘goede buur’. Mensen kunnen zich vervolgens zelf aanmelden via het aanmeldformulier voor goede buren op onze website.

Uit de aanmeldingen selecteren we de drie ‘goede buren’ die het dichtstbij wonen. Met hen nemen we persoonlijk contact op. Er wordt een kennismaking gepland met de alleenstaande bewoner en samen met de sociaal makelaar worden er afspraken gemaakt over wie de bewoner waarvoor kan inschakelen. Ook goede buren staan er niet alleen voor. Zij kunnen altijd terugvallen op de Hulplijn, Samen Dordt of Buurtwerk voor extra hulp en ondersteuning.

Het is de bedoeling dit jaar te starten als pilot met 5 tot 10 adressen verdeeld over drie wijken: Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders. We willen onderzoeken of het mogelijk is op deze manier het natuurlijke netwerk van mensen te ondervangen en lessen trekken voor de toekomst. In februari volgt een evaluatie en kijken we hoe we verder gaan. Hierin zullen we ook de ervaringen van de deelnemende organisatie betrekken.

Meedoen?
Wilt u als organisatie meedoen in de pilot ‘Niemand alleen’? U kunt u aanmelden bij Eelko Kooistra, coördinator Buurtinitiatieven van Samen Dordt, via 06-12904386 of niemandalleen@samendordt.nl.
Samen kunnen we zorgen dat niemand er alleen voor staat!