logo samendordt

Samen gaan voor jongeren!

Nieuwsberichten

Inzet Jong Dordt op Houthavenplein stopt

Na drie jaar stopt de inzet van Jong Dordt op het Houthavenplein. Het is de initiatiefnemers niet gelukt om voor 2024 de financiering rond te krijgen. Jongerenwerker Henry Schutte geeft aan “Het is ongelofelijk jammer dat we ons werk hier niet langer kunnen voortzetten. We hebben in de afgelopen jaren een goede relatie met de tieners van het Lijnbaangebied opgebouwd. Het voelt alsof we hen nu in de steek laten.”
Lees meer

De jongerenbus van Jong Dordt is een bekend gezicht op de Lijnbaan. Elke woensdag en eerder ook elke maandag staat de bus op het Houthavenplein als ontmoetingsplek voor de jeugd. Er kan worden gevoetbald, gegamed en geknutseld. Ook bordspelletjes zijn populair. Jongerenwerker Henry runt de bus, samen met vrijwilligers uit de stad en uit de wijk. “Elke week ontmoeten we hier kinderen, jongeren en hun ouders. We luisteren naar hun verhalen en trekken samen met hen op. We bieden perspectief en helpen de jongeren groeien.”

 Het werk van Jong Dordt is gestart na klachten van overlast door jongeren op de Lijnbaan. De eerste jaren werden volledig gefinancierd door de gemeente Dordrecht, maar vanaf de start was duidelijk dat het om tijdelijk geld zou gaan. Schutte geeft aan: “De overlast is sinds we hier gestart zijn een stuk minder geworden. Dat is mooi voor de buurt, maar ons gaat het vooral om de jongeren zelf. We vinden het belangrijk dan jongeren kansrijk, veilig, gezond en met plezier opgroeien.”

 Jong Dordt werkt hierin nauw samen met andere organisaties in het gebied, zoals Buurtwerk Dordrecht en jongerenwerkorganisatie RNewt. In aanvulling op de opdracht aan RNewt richt het jongerenwerk van Jong Dordt zich met name op de jongere jeugd. De ervaring van Schutte is dat de preventieve inzet op pre-pubers loont: “Als je echt een verandering wil zien is het belangrijk de tijd te nemen om een relatie met jongeren op te bouwen, liefst nog voordat ze in de pubertijd raken. Dan leer je niet alleen het kind goed kennen, maar ook de ouders, en kun je ze makkelijker aanspreken als er problemen ontstaan.”

Op woensdagmiddag 14 februari, Valentijnsdag, zal de jongerenbus voor het laatst op het Houthavenplein staan. “Een passend moment om afscheid te nemen”, aldus Henry Schutte, “De liefde voor jongeren heeft ons al die jaren gedreven om hen op te zoeken. We hopen dat we hen hebben kunnen laten ervaren dat ze gezien en geliefd zijn en dat dat gevoel hen bij blijft, ook als wij straks weg zijn.”

Het jongerenwerk van Jong Dordt is een samenwerking tussen stichting Samen Dordt en Youth for Christ Nederland. Naast het werk op het Houthavenplein is Jong Dordt ook actief op de Staart en op Crownpoint, de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.