roos logo samen dordt

Energiefonds Dordt

Geeft warmte door

Wat is het Energiefonds?

De Stichting Samen Dordt heeft in samenwerking met SUN Drechtsteden het Energiefonds Dordt opgericht. Een initiatief om te zorgen dat geen enkele Dordtenaar door de energie crisis in de kou komt te zitten. In eerste instantie is de overheid hier verantwoordelijk voor. Dordtenaren die ondanks de steun van de overheid moeite hebben rond te komen kunnen bij het Energiefonds aankloppen. Zij kunnen een aanvraag laten indienen via een van de vele maatschappelijke organisaties.

Wat doet het Energiefonds?
Het Energiefonds Dordt betaalt de aanvragen uit, die door SUN Drechtsteden zijn goedgekeurd. Het geld van het Energiefonds komt van kerken, bedrijven en particulieren. Het fonds kan ondersteunen, omdat diegenen voor wie de verhoging van de energieprijzen geen echte problemen oplevert, hun energiecompensatie/meevaller geheel of gedeeltelijk doneren aan het fonds.

Het idee is dat de mensen voor wie de verhoging van de energieprijzen geen problemen oplevert, bijvoorbeeld omdat ze nog een lopend vast contract hebben, deze compensatie of een deel daarvan, die ook zij van de overheid ontvangen, als gift overmaken.

Hans Bruggeman, SUN Drechtsteden

Hoe is dit initiatief ontstaan?

Uit solidariteit! De maatregelen van de overheid i.v.m. de stijgende energieprijzen zijn voor het ene huishouden harder nodig dan voor het andere. Diverse kerken in Nederland zijn daarom met plannen gekomen om de tegemoetkoming van de overheid op een eerlijker manier te gaan verdelen. In Dordrecht was het Samen Dordt die hiermee aan de slag ging.

Wie zijn erbij betrokken?
SUN Drechtsteden heeft veel ervaring in het ondersteunen van mensen met financiële problemen. SUN bekijkt de aanvragen en zorgen dat de steun bij de juiste personen terecht komt. Samen Dordt neemt vanuit haar netwerkfunctie de coördinatie voor haar rekening. In de werkgroep werken verschillende initiatieven mee, zoals SUN Drechtsteden, SchuldHulpMaatje, SvF Schuldhulpverlening, Diaconaal Platform Dordrecht en anderen

Hoe kan ik compensatie aanvragen?

Heb je zelf problemen met je energierekening? Bel dan de Hulplijn Dordt via 078-2001079. De feitelijk aanvraag moeten worden ingediend door maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij het ondersteunen van Dordtse huishoudens. Dienst-/hulpverleners kunnen een aanvraagformulier aanvragen door SUN Drechtsteden te bellen: 06-29802511. SUN beoordelen of de aanvrager in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit het Energiefonds. De aanvrager ontvangt een terugkoppeling over het al dan niet toekennen van een bijdrage.

Hoe kan ik financieel bijdragen?

Dordtenaren die solidair willen zijn met hun stadsgenoten kunnen voor hen in de bres springen. Dat kan op twee manieren. Allereerst door een donatie te doen via de “Doneer direct via iDEAL” of door een overboeking aan Stichting Samen Dordt, NL16 RABO 0362598959 onder vermelding van “Energiefonds”. De tweede mogelijkheid is door een garantiestelling te geven. De Stichting heeft een ANBI-status wat betekent dat alle giften aftrekbaar zijn bij de belasting.

Er zijn mensen die deze winter moeten kiezen tussen een warm huis of een warme maaltijd. Dat zijn niet altijd de mensen die in beeld zijn bij de hulpverlening. Ook veel ZZP'ers lopen vast. Ik hoop dat het Energiefonds voor hen het verschil kan maken.

Elly van Wenum, Stichting Samen Dordt

Ja, ik wil een garantstelling afgeven

Een garantstelling kun je afgeven via onderstaand formulier. Je geeft op hoeveel je wilt bijdragen als er nog geld nodig is. Je krijgt dan een email als de aanvragen het bedrag in het Energiefonds dreigen te overstijgen. Garantiestellingen worden in de volgorde van aanmelding aangeschreven.