Diaconaal Platform Dordrecht

Nieuwsberichten

'Schuldig' gevallen . . . en weer opstaan?

Mensen kunnen diep vallen; soms door eigen schuld. We horen hun verhalen over wat er gebeurd is en hoe het zover heeft kunnen komen. Maar er zijn óók mooie verhalen over situaties waarbij mensen die na hun val ook weer opstonden en opnieuw begonnen. Daarover ging het tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van het Diaconaal Platform Dordrecht.
Lees meer

Waar het aan ligt, is niet duidelijk maar soms is de belangstelling voor een halfjaarlijkse bijeenkomst van het DPD ineens veel lager dan normaal. Dat gold ook voor de  bijeenkomst op 16 maart in het gebouw van de Volle Evangelie Gemeente Eljakim aan de Jan Ligthartlaan Dat terwijl bezoekers vaak aangeven programma’s waarbij de praktijk van het diaconale werk centraal staat het meest te waarderen. En dat was zo op deze avond.

Aan de hand van een aantal fragmenten uit een tweetal t.v.-programma’s gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. In de aflevering Aan lager wal van Kruispunt (uitzenddatum 30/10/2016) werd een stukje zichtbaar van een ouder echtpaar in Dordrecht dat in een vochtige garagebox terecht kwam (wellicht bij u om de hoek!) zonder wc en stromend water. Corrie van de Kraan en haar collega’s van MEE-buddyzorg krijgen regelmatig met zulke situaties te maken en soms kunnen ze mensen helpen weer ‘op te staan’. 
De tweede casus betrof een gezin uit Amsterdam dat, ondanks alle afspraken om dat te voorkomen, uit huis werd gezet vanwege een hele forse huurschuld; de vrouw had jarenlang alle aanmaningen voor haar man verborgen gehouden. Het gezin kwam niet onder de brug, maar bij ouders terecht en richtte daar voor de komende tijd de vliering voor zichzelf in; voorlopig komt het niet in aanmerking voor een andere huurwoning. (De serie waarin de situatie van deze familie voorkwam, Schuldig werd de afgelopen maanden goed bekeken; de hoofdrolspelers, waaronder Dennis van de dierenwinkel, waren ook bij De wereld draait door). 
Op de vraag aan de aanwezig wat ze meenemen van deze avond of wat ze achterlieten werd in beide gevallen het bieden van hoop en het voorzichtig omgaan met met het schaamtegevoel dat mensen met schulden kunnen hebben genoemd. Iemand anders noemde als belangrijk punt het inperken van de snelheid van het leven om bewogen te zijn met de mensen die zorg nodig hebben. 

In het ‘rondje langs de velden’ kwamen weer een aantal zaken langs.
  • De Micha-cursus, die het DPD op de  vorige bijeenkomst onder de aandacht bracht, wordt dit voorjaar in drie gemeenten gegeven: de Protestantse gemeente Dordrecht-Dubbeldam, de Christelijke gereformeerde Zuidhovenkerk en de Hervormde wijkgemeente Krispijn; een aantal gemeenten heeft plannen de cursus dit najaar op de agenda te zetten;
  • de WMO-adviesraad is bezig zichtelf opnieuw uit te vinden; als er duidelijkheid is over de doorstart van de raad zal het DPD een kandidaat voordragen om de kerken daarin te vertegenwoordigen; 
  • het uitwerken van plannen om tot méér samenwerking te komen tussen een aantal diaconale organisaties, om zo te voorkomen dat hulpvragers steeds opnieuw hun verhaal moeten vertellen én om in aanmerking te komen voor subsidies, verloopt moeizaam, maar er wordt nog steeds wel aan gewerkt; hopelijk kunnen we op de najaarsbijeenkomst wat concreter worden;
  • Serve the City: Caroline van Dijke – den Otter gaat haar taak als coördinator overdragen. De organisatie gaat iets anders ingericht worden, maar het werk dat de jongeren doen gaat door.
  • Present houdt de komende weken een paasactie ten behoeve van de Vrouwenopvang; jaarlijks worden 50-60 vrouwen (met hun kinderen) opgevangen omdat het huis niet meer veilig is vanwege geweld of misbruik. De vrouwen krijgen tijdelijk de beschikking over een gemeubileerd appartementje, maar moeten zelf zorgen voor toiletartikelen e.d. Present wil ervoor zorgen dat de vrouwen een ‘starterspakket’ krijgen; zie  http://stichtingpresent.nl/dordrecht/paasengelen/  
  • Martin de  Groot biedt budgetbeheer tegen een onkostenvergoeding, vooral voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen maar om de een of andere reden ook niet in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente; zie budgetbeheermartindegroot.nl . 
Jan Verbueken, oudste in Eljakim, sloot deze bijeenkomst af met dankgebed. 
 
De volgende bijeenkomst van het DPD staat gepland op 12 oktober 2017. 

We hebben nog twee andere berichten: 
  • We zijn blij u te kunnen melden dat ons bestuur weer compleet is: Ariadne Pors neemt de plaats in van Mels Terlouw. Ariadne is lid van de gereformeerde gemeente (Julianakerk) en daar  nauw betrokken bij de eigen ‘hulpdienst’ van de gemeente. In het dagelijks leven geeft zij leiding aan het Sociaal Wijkteam Krispijn.
  • Verder wordt, mede naar aanleiding van onze vorige bijeenkomst,  dit voorjaar op twee plaatsen de Micha-cursus aangeboden:
    • in de Protestantse gemeente Dordrecht-Dubbeldam (Ontmoetingskerk, Sterrenburg; De Wijnstok, Dubbeldam; De Bron, Stadspolders). 
    • in een samenwerking tussen de Hervormde wijkgemeente Krispijn en de Christelijke Gereformeerde Zuidhovenkerk. Voor beide cursussen geldt dat ook niet-leden van deze kerken van harte welkom zijn  als deelnemer. Voor aanmelding en nadere informatie over data, plaats en tijd kunt u bij de contactpersonen terecht.

            Verder zijn er in een aantal andere gemeenten plannen de cursus na de zomer aan te bieden. 

            Wilt u deze informatie doorgeven binnen uw kerk of gemeente.