Logo De Rustplek Dordt LowRes

Onze gastgezinnen geven ruimte

chat

Zoek je een rustplek?

Graag zetten we ons in voor mensen die een plek zoeken om op adem te komen. 
Wat er ook speelt – relationeel, financieel of psychisch – voel je welkom. We nodigen je uit om je verhaal met ons te delen en samen te kijken wat je nodig hebt en wat we voor jou kunnen betekenen.

Het kan zijn dat je tijdelijk niet bij je ouders kunt wonen door een lastige thuissituatie. Of omdat je relatie eindigt. Of je komt uit een hulpverleningstraject en bent bezig met het opnieuw opbouwen van een zelfstandig leven. Misschien heb je gewoon af en toe onderdak nodig om bij te komen van alle drukte.

We vinden het belangrijk dat je goede begeleiding krijgt in de tijd die je bij een gastgezin verblijft. Onze gastgezinnen zijn geen hulpverleners, daarom is altijd een derde partij betrokken uit jouw netwerk, zodat jij een volgende stap kunt zetten in je leven.

Tijdens mijn verblijf heb ik de belofte ‘Welkom Thuis’ echt ervaren! Het was een goede combinatie van rust, tijd voor mezelf en fijne gesprekken voeren.

Wat kunnen we je bieden?

Een rustplek is gastopvang op maat. Elk gezin stelt een eigen profiel samen. Dat betekent dat we allerlei soorten opvang kunnen bieden

  • een aantal dagen per week
  • een dagdeel per week
  • volledig wonen (tot maximaal 5/6 maanden).


Waar het ene gezin regelmatig de maaltijd met je wil delen, heb je bij het andere gezin eigen kookgelegenheid. Passend bij jouw vraag zoeken we een gastgezin met mogelijkheden die aansluiten.

Jouw begeleiding

We vinden het heel belangrijk dat jij als gast de begeleiding krijgt die nodig is. Dat betekent dat bij een traject altijd een begeleider als derde partij betrokken is. Dat kan bijvoorbeeld een medewerker van een wijk- of buurtteam zijn, een therapeut, een professionele coach, of iemand uit een kerk, een vereniging, een kennis of een familielid.

Bij voorkeur is deze begeleider ook de hele periode van het verblijf betrokken. Mocht onvoorzien de begeleider stoppen, dan is de vraag dat de gast naar een nieuwe begeleider op zoek gaat. Samen met de begeleider neem jij zelf verantwoordelijkheid voor een vervolg na de rustplek-periode.

Jouw traject

De Rustplek Dordrecht bestaat uit een klein kernteam en een netwerk van gastgezinnen. In het traject zijn verschillende partijen betrokken:

  • Jij als gast
  • Het gastgezin
  • Jouw begeleider
  • Een contactpersoon van het kernteam van de Rustplek Dordrecht
  • Eventueel jouw aanvrager

Voordat de Rustplek jouw aanvraag in behandeling kan nemen vragen we je om 
het inschrijfformulier in te vullen. Op deze manier kunnen wij een eerste inschatting maken van wat er speelt bij jou. Ook vragen we jou een begeleider aan te wijzen; dit kan bijvoorbeeld professionele hulpverlening zijn, iemand uit de kerk, een coach of een familielid.

We nodigen je samen met je begeleider uit voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek willen we helder krijgen wat je nodig hebt. Het gaat om een verdieping van datgene wat je in het inschrijfformulier al aangegeven hebt.

Er zullen verschillende thema’s aan de orde komen:

  • Waarom heb je een rustplek nodig?
  • Hoe lang heb je een rustplek nodig?
  • Gaat het om bepaalde momenten tijdens een week of heb je een plek nodig om in huis te wonen?
    Alleen doordeweeks, alleen tijdens de weekenden of hele weken door?
  • Welke andere verwachtingen en behoeftes heb je?
  • Welke (financiële) bijdrage kun je bieden?
  • Hoe wil je na de rustplek-periode verder?

Wij zoeken naar een passend gastgezin en leggen het eerste contact. De volgende stap is een kennismakingsgesprek tussen jou, je begeleider en het gastgezin. Hier is wederom gelegenheid om elkaar vragen te stellen en details van het traject te bespreken.

Na dit gesprek beslissen jij en het gezin of jullie willen doorgaan en geven jullie allebei akkoord.

Samen bepalen we hoe we het traject vorm willen geven. Vanuit het kernteam ondersteunen wij bij het maken van goede afspraken en het vastleggen ervan in de samenwoonovereenkomst.

Deze wordt ondertekend door jou, je begeleider en het gastgezin. Met deze overeenkomst creëren we duidelijkheid over verwachtingen en manieren van omgang. Op deze manier ondersteunen we het gastgezin en jou als gast in een goed verblijf.

Jouw rustplek-periode begint. We wensen je dat je je geborgen voelt en daadwerkelijk tot rust kunt komen. En dat je vanuit deze rust nieuwe plannen en vervolgstappen ontplooit voor de tijd daarna. Tijdens het traject blijft de contactpersoon van het kernteam betrokken en is bereikbaar bij alle vragen of voor overleg. Jouw eigen begeleider is betrokken bij jou en is voor vragen ook beschikbaar om mee te kijken of denken. 

Alle Rustplek-trajecten zijn tijdelijk, dit kan variëren van dagen of weken tot maanden. De maximale duur van een traject verschilt per gastgezin en ligt maximaal tussen de 3 en 5 maanden. Gastgezinnen en gasten hebben hier van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt. Jij als gast en jouw begeleider nemen samen de verantwoordelijkheid voor een vervolg na de rustplek-periode.

Graag evalueren we aan het einde van een traject met alle betrokkenen hoe het gastgezin en de gast de gezamenlijke tijd ervaren hebben.

Ja, ik zoek een rustplek

We helpen je graag. Vul het contactformulier in als je nog vragen hebt en we kijken samen naar de mogelijkheden. Wil je jezelf direct inschrijven? Ga naar samendordt.nl/derustplek/inschrijfformulier

    * Dit is een verplicht veld