Onze missie
Soms gaat het opeens allemaal mis. Financieel, in de relatie, thuis of psychisch. Een tijd rust nemen op een plek die geborgenheid biedt kan helpen even alles op een rijtje te zetten, de juiste hulp en begeleiding te vinden en nieuwe kansen te ontplooien. Onze gastgezinnen stellen hiervoor hun huizen beschikbaar en delen hun alledaagse leven met gasten.
Samen met God en de kerken voor de bloei van de stad met jou én iedere Dordtenaar op weg naar samenredzaamheid hulpinitiatieven ontplooien met het hele sociale domein oog hebben voor elkaar
Heb jij een rustplek nodig?
- Kan je tijdelijk niet bij je ouders wonen door een lastige thuissituatie?
- Heb je vanwege relatieproblemen even afstand nodig?
- Kom je uit een hulpverleningstraject en ben je bezig met het opnieuw opbouwen van een zelfstandig leven?
- Probeer je na jaren in het buitenland, in Nederland weer een thuis te vinden?
Bij de Rustplek vind je een tijdelijk thuis, een kamer in een gastvrij huis om even tot rust te komen.
Werkwijze
De Rustplek biedt gastgezinnen in verschillende plaatsen in Nederland. In Dordrecht is een lokaal kernteam actief. De werkwijze van De Rustplek Dordt komt overeen met de landelijke aanpak:
Aanmelding
Gasten die op zoek zijn naar een rustplek kunnen zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen. In een persoonlijk gesprek proberen wij duidelijk te krijgen wat de gast nodig heeft. Vervolgens zoeken wij naar een passende rustplek en leggen het eerste contact.
Traject
Het gastgezin en de gast besluiten samen hoe ze een traject vorm willen geven. Vanuit de Rustplek (kernteam) ondersteunen wij het maken van goede afspraken en het vastleggen ervan. Tijdens het traject blijft de contactpersoon van het kernteam betrokken en is bereikbaar voor vragen of voor overleg.
We vinden het heel belangrijk dat de gast de begeleiding krijgt die nodig is. Dat betekent dat bij een traject altijd een externe begeleider als derde partij betrokken is. Dat kan bijvoorbeeld professionele hulpverlening zijn, iemand uit de kerk, een coach of een familielid.
Afronding
Alle rustplek-trajecten zijn tijdelijk, dit kan variëren van dagen of weken tot maanden. De maximale duur van een traject verschilt per gastgezin en ligt bij voorkeur tussen de 3 en 5 maanden. Gastgezinnen en gasten hebben hier van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt. Gast en begeleider nemen samen de verantwoordelijkheid voor een vervolg na de rustplek-periode.
Graag evalueren we aan het einde van een traject met alle betrokkenen hoe het gastgezin en de gast de gezamenlijke tijd ervaren hebben.
Support voor gastgezinnen
Elke gastgezin heeft per traject een vaste ondersteuner van ons kernteam, die:
- Bereikbaar is voor alle vragen
- Praktisch advies geeft bijvoorbeeld bij het opstellen van samenwoonovereenkomsten
- Hulp bij eventuele calamiteiten verleent
Voor de gastgezinnen zijn er regelmatig mogelijkheden om bij elkaar komen en ervaringen te delen en elkaar te bemoedigen. Voor mensen die mogelijk een rustplek willen aanbieden zijn er mogelijkheden om informatie te ontvangen en andere gastgezinnen te ontmoeten.
Meer informatie over rustplekken buiten Dordrecht vind je op de website van De Rustplek Nederland