Dagelijks Brood

Over Dagelijks Brood

Al lang voordat Dagelijks Brood werd opgericht, werden in Dordrecht de boodschappen die niet meer verkocht konden worden opgehaald en langsgebracht bij stadsgenoten die deze hulp hard nodig hadden. Het begon als initiatief van één persoon, die het zonde vond dat zoveel spullen weggegooid werden, terwijl er genoeg mensen in onze stad waren die het goed konden gebruiken. Jarenlang haalde hij zes dagen in de week de boodschappen op en bracht ze rond bij een groeiend aantal huishoudens. Uiteindelijk werd besloten het werk over meerdere mensen te verdelen en zo zag in 2016 de werkgroep Dagelijks Brood het licht.

De bezorgers van Dagelijks Brood halen zes dagen in de week boodschappen op bij twee deelnemende supermarkten. Doorgaan werken zij in tweetallen. De boodschappen worden verdeeld en rondgebracht bij een vaste groep huishoudens. Sommigen krijgen één keer in per maand bezoek, anderen worden vaker aangedaan, net wat er nodig is. De mensen die bij Dagelijks Brood aankloppen kunnen niet bij de voedselbank terecht, of de voedselhulp is ontoereikend. Vaak is er sprake van schulden en is de situatie dringend. Zonder Dagelijks Brood is er geen eten in huis.

Dagelijks Brood stelt als voorwaarde dat het huishouden in beeld is bij het sociaal wijkteam of andere hulpverlening en dat er samen een plan van aanpak is opgesteld, zodat er perspectief is op verandering van de situatie. Tot die tijd helpt Dagelijks Brood graag met de dagelijkse boodschappen én met een praatje en een stukje oprechte aandacht: Je staat er niet alleen voor!

Kernteam

Het kernteam is verantwoordelijk voor de implementatie van het initiatief Dagelijsk Brood en bestaat uit de volgende leden:

  • Marjo van Stokkom (voorzitter)
  • Ebe Bruinsma (lid bestuur)
  • Koos Bom-Nieuwenhuize (secretaresse)